Bihacker Petra vagyok, okleveles pszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt, pár- és családterapeuta jelölt.

Tanulmányaimat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem Fejlődés- és Gyermekklinikai szakirányon, ahol pszichológusi diplomát szereztem. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetemen szakpszichológusi képzésemet végzem Gyermek- és ifjúsági klinikai és
mentálhigiéniai szakirányon, valamit a Magyar Családterápiás Egyesületnél pár- és családterapeutának tanulok.

Eddigi munkásságomat tekintve két évet egy budapesti szegregált általános iskolában dolgoztam pszichológusként. Az általános iskolában sajátos nevelési igényű, elsősorban hiperaktivitással, figyelemzavarral küzdő gyermekek pszichológiai megsegítését végeztem. Az iskolában nagyon sok tapasztalatot, gyakorlati ismeretet szereztem az egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő gyermekekről. Munkám során nagy hangsúlyt fektettem a kommunikációs készségek fejlesztésére, az erőszakmentes konfliktuskezelési technikák elsajátítására, az önismeret fejlesztésére, az érzelmi intelligencia fejlesztésére és az önkontroll gyakorlására.
Ezt követően fél évet egy szakértői bizottságban dolgoztam, ahol megyei szintű szakértői bizottsági tevékenységet végeztem, a sajátos nevelési igény megállapítása vagy kizárása volt a feladatom. Rendszeresen végeztem a gyermekek komplex pszichológiai vizsgálatát, pszichoedukációt tartottam szülőkonzultáció keretében, valamint segítettem a gyermeknek a megfelelő intézmény kiválasztásában.
Három évet részmunkaidőben egy óvodában dolgoztam, így az óvodás korú gyermekek lelki fejlődésével kapcsolatban sok tapasztalatot gyűjtöttem. Jelenleg főállásban egy budapesti pedagógiai szakszolgálatban dolgozom, ahol elsősorban nevelési tanácsadást végzek, főleg gyermekek egyéni ellátását, de szülőkonzultáció, valamint pár- és családterápiás ellátást is biztosítok. Emellett a korai fejlesztésben és a szakértői tevékenységekben is részt veszek.

A munkám fő célja a gyermekek egészséges fejlődésének a támogatása, személyiségük fejlesztése. A gyermeki fejlődés során esetlegesen megjelenő problémák, nehézségek megértésében, okainak feltárásában, és szükség esetén azok korrekciójában igyekszem segítséget nyújtani. A pszichológiai ellátás eszközeinek megválasztásakor törekszem a gyermek igényeihez, aktuális állapotához, problémaköréhez igazodni; a kisebb gyermekeknél elsősorban a mese, játék, valamint egyéb kreatív technikák alkalmazása jellemző, míg a nagyobbak, illetve felnőttek esetén hangsúlyosabbá válik az önismeret fejlesztése, valamint a problémafókuszú támogató beszélgetés.
A gyermekpszichológiai tevékenység egyik legfontosabb része a szülői nevelés megsegítése tanácsadással, konzultációs lehetőséggel. A szülőkonzultációk alkalmával közösen, együttműködve igyekszünk megkeresni, hogy a gondozó hogyan tud a gyermeke számára legmegfelelőbb módon jelen lenni, valamint támogatást nyújtani a nehézségei kezelésében.

Milyen helyzetekben érdemes a pszichológushoz fordulni?

 • nevelési kérdések, dilemmák
 • viselkedési, beilleszkedési, magatartási problémák (agresszió, indulatkezelési problémák, szabálykövetési nehézség, szófogadatlanság)
 • kapcsolati problémák (nehezített szülő-gyermek, valamint testvérkapcsolat, kortárskapcsolati problémák)
 • beszoktatási nehézségek
 • szorongásos tünetek (félénkség, fokozott sírás, teljesítményszorongás, kudarctűrési nehézség, félelem az óvodától/iskolától, leválási nehézség)
 • érzelmi nehézségek (kedvetlenség, negatív hangulat)
 • önbizalomhiány, önértékelési problémák
 • családban történő változások (gyász, válás, költözés, testvérszületés, betegség)
 • konfliktusok, nehézségek, átmeneti időszakok dilemmái (pl.: iskolakezdés)
 • intézményben tapasztalt egyéb problémák, nehézségek
 • gyermek fejlődésével kapcsolatos kérdések, nehézségek

Rövid szakmai önéletrajz:
2012 – 2015 Pázmány Péter Katolikus Egyetem – viselkedéselemző
2015 – 2017 Pázmány Péter Katolikus Egyetem – okleveles pszichológus
2020 – Pécsi Tudományegyetem – gyermek- és ifjúsági klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológia

Módszerspecifikus képzés:
2016 – Magyar Családterápiás Egyesület – pár- és családterapeuta képzés

Szakmai tanfolyamok:
2016. Szondi teszt alaptanfolyam
2019. Megfigyelés és állapotmegismerés kora gyermekkorban (30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési program)
2021. Rorschach-teszt tanfolyam

Wekerlei Fejlesztő-műhely

A Wekerlei Fejlesztő-műhely már több mint 10 éve várja azokat a gyerekeket, akik mozgásukban, beszédfejlődésükben elmaradtak, vagy tanulási (dyslexia, dysgráfia, dyskalkúlia), magatartásbeli zavarral (figyelemzavar, hyperaktivitás, ADHD) küzdenek, esetleg kiemelkedő képességeik miatt tehetséggondozásban részesülnek.

Nálunk minden család megtalálja a számára leginkább testhezálló foglalkozást, legyen az korai fejlesztés, játék, terápia, iskola előkészítés, pszichés fejlesztés, vagy tehetséggondozás. Szakképzett és elhivatott szakembereink segítenek megteremteni gyermekének az optimális fejlődéshez szükséges feltételeket, hogy a mindenki által várt pozitív változás minél látványosabb lehessen.

Vizsgálatok

Ha bizonytalan abban, hogy gyermeke elég jól fejlődik-e, készséggel elvégezzük a szükséges vizsgálatokat és tanácsot adunk a továbbiakra vonatkozóan.

A vizsgálat előtt kitöltendő anamnézis lapok a következő oldalről tölthetők le:

Anamnézis lapok gyermek fejlődési felméréshez

Ossza meg másokkal is!