Családunk már születésünk pillanatától kezdve meghatározza azt, akik leszünk, ahogyan a világot látjuk, ahogyan megküzdünk az élet kihívásaival. A család kommunikációs stílusa, hiedelmei, szokásai, a problémák kezelési módja mind lenyomatot hagynak bennünk.

Minden család életében bekövetkezhetnek olyan változások, amiknek következtében felborul az addigi egyensúly és a korábbi megoldások nem működnek már. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy képesek-e a családtagok az új élethelyzethez alkalmazkodni, és a családi egységet és boldogságot együtt helyreállítani.

A családterápia célja, hogy a családtagok olyan alternatív utakat találjanak a családi élet felborult egyensúlyhelyzeteiben, amik lehetővé teszik a család egésze számára az egészséges család működést és a folytonos fejlődést.

MILYEN ESETEKBEN ÉRDEMES MEGFONTOLNI A CSALÁDTERÁPIÁT?

  • kihívásteli életszakasz a család életében (pl. új gyermek születése, költözés, gyász)
  • valamely családtag megváltozott viselkedése vagy mentális problémái, melyek megnehezítik a család életét (pl. iskolai viselkedésproblémák a gyermeknél, szorongásos tünetek megjelenése)
  • házastársi nehézségek

A CSALÁDTERÁPIA MÓDSZERE

A családterápiát erősen meghatározza a rendszerszemlélet. Az egyén problémáját mindig egy nagyobb családi egység kontextusában vizsgálja. A változáshoz szükséges a családi dinamikák megfigyelése és megértése (pl. a gyermek magatartásproblémái milyen állapotot tartanak fent a családban, milyen célt szolgálnak, stb).

AZ ÜLÉSEKRŐL

  • egy ülés 90 perc
  • az üléseken részt vesz az egész család, de gyakran előfordul, hogy csak a szülőket vagy csak a gyerekeket hívják be a folyamat különböző szakaszaiban
  • az üléseket két családterapeuta segíti
  • az alkalmazott technikák között vannak kognitív-viselkedésterápiás, művészetterápiás, pszichodramatikus elemek is
  • az ülések általában kétheti gyakoriságban történnek

Wekerlei Fejlesztő-műhely

A Wekerlei Fejlesztő-műhely már több mint 10 éve várja azokat a gyerekeket, akik mozgásukban, beszédfejlődésükben elmaradtak, vagy tanulási (dyslexia, dysgráfia, dyskalkúlia), magatartásbeli zavarral (figyelemzavar, hyperaktivitás, ADHD) küzdenek, esetleg kiemelkedő képességeik miatt tehetséggondozásban részesülnek.

Nálunk minden család megtalálja a számára leginkább testhezálló foglalkozást, legyen az korai fejlesztés, játék, terápia, iskola előkészítés, pszichés fejlesztés, vagy tehetséggondozás. Szakképzett és elhivatott szakembereink segítenek megteremteni gyermekének az optimális fejlődéshez szükséges feltételeket, hogy a mindenki által várt pozitív változás minél látványosabb lehessen.

Vizsgálatok

Ha bizonytalan abban, hogy gyermeke elég jól fejlődik-e, készséggel elvégezzük a szükséges vizsgálatokat és tanácsot adunk a továbbiakra vonatkozóan.

A vizsgálat előtt kitöltendő anamnézis lapok a következő oldalről tölthetők le:

Anamnézis lapok gyermek fejlődési felméréshez

Ossza meg másokkal is!