Diszlexia előrejelző szűrés

A diszlexia-veszélyeztetettséget vizsgáló eljárás célja azoknak a részképességzavaroknak a feltárása, amelyek jelenléte nehezíti vagy akadályozza az olvasás és írás információszerző és -közlő szerepének kialakulását.

Ha időben felfedjük a nehézségeket, megelőzhetjük, hogy az elsődleges tünetekre rárakódjanak a várható következmények, amelyek lehetnek: magatartászavarok, agresszió, regresszió, dacreakció, körömrágás, enurézis, dühkitörés, táplálkozási zavar, önértékelési probléma, iskolai kudarcok, stb. .

A diszlexia-veszélyeztetettség gyanúja 5-6 éves óvodás gyermeknél merülhet fel.

A vizsgálat segítséget nyújthat az első osztály korai hónapjaiban tapasztalt sikertelenségek esetében vagy a sikertelenségek megelőzésében is.

Szükséges lehet diszlexia veszélyeztetettség vizsgálata, ha gyermeküknél a következő jelenségeket tapasztalják:

  • megkésett/akadályozott beszédfejlődés;
  • nehezen induló nyelvi fejlődés;
  • beszédmegértési nehézség;
  • nehézkes verstanulás, gyengébb kifejezőkészség, szómegtalálási nehézségek;
  • gyakori visszakérdezések;
  • motoros ügyetlenség, rossz ritmusérzék;
  • szórt figyelem.

A diszlexia-veszélyeztetettség vizsgálatra, a gyermek a szülővel érkezik. Minden eddigi dokumentumot, szakvéleményt, vizsgálati eredményt kérünk elhozni, hiszen ez segíti a gyermek konkrét problémájának feltárását. Először az anamnézis felvételére kerül sor, amennyiben ez még nem történt meg az előző vizsgálatok során. Ezt követően, nagyjából 60 perc alatt kétszemélyes helyzetben történik a vizsgálat.

A felmérés összességében 90 perc, melyből kb. 15 perc az anamnézis felvétele, 60 perc a vizsgálat és újabb 15 perc a vizsgálat kiértékelése, az esetleges fejlesztések, prevenciós foglalkozások, egyéni fejlesztési tervének megbeszélése.

Wekerlei Fejlesztő-műhely

A Wekerlei Fejlesztő-műhely már több mint 10 éve várja azokat a gyerekeket, akik mozgásukban, beszédfejlődésükben elmaradtak, vagy tanulási (dyslexia, dysgráfia, dyskalkúlia), magatartásbeli zavarral (figyelemzavar, hyperaktivitás, ADHD) küzdenek, esetleg kiemelkedő képességeik miatt tehetséggondozásban részesülnek.

Nálunk minden család megtalálja a számára leginkább testhezálló foglalkozást, legyen az korai fejlesztés, játék, terápia, iskola előkészítés, pszichés fejlesztés, vagy tehetséggondozás. Szakképzett és elhivatott szakembereink segítenek megteremteni gyermekének az optimális fejlődéshez szükséges feltételeket, hogy a mindenki által várt pozitív változás minél látványosabb lehessen.

Vizsgálatok

Ha bizonytalan abban, hogy gyermeke elég jól fejlődik-e, készséggel elvégezzük a szükséges vizsgálatokat és tanácsot adunk a továbbiakra vonatkozóan.

A vizsgálat előtt kitöltendő anamnézis lapok a következő oldalről tölthetők le:

Anamnézis lapok gyermek fejlődési felméréshez

Ossza meg másokkal is!