Az ép beszédfejlődés során a gyermekek artikulációja egyre pontosabb, fejlettebb lesz,;beszédészlelésük is javul, és egyre inkább el tudják különíteni egymástól a különböző hangokat, melyeket be is építenek beszédükbe. 4,5-5 éves korra gyakran spontán javul a gyermekek beszéde, logopédiai terápia nélkül is.

Ha a gyermek azonban ezt az életkort követően is hibásan ejti a beszédhangokat, akkor logopédus segítsége szükséges a tiszta beszéd kialakításához.

Az artikulációs zavar a beszédhangok helytelen kiejtése, vagyis a kiejtés tisztaságának olyan zavara, melyet az adott nyelvi közösség normájától való eltérés jellemez. A gyermek egy vagy több beszédhangot torzítva ejt (pl. a sz hang ejtésénél nyelve kicsúszik a fogai között), más hanggal cserél fel (pl. „szép” helyett „sép”), vagy kihagy (pl. „repülő” helyett „epülő”).

Az artikulációs zavar terápiája történhet egyénileg, illetve kiscsoportos formában (2-3 fő)

Az ajánlott heti óraszám: két óra (2 x 50 perc).

Wekerlei Fejlesztő-műhely

A Wekerlei Fejlesztő-műhely már több mint 10 éve várja azokat a gyerekeket, akik mozgásukban, beszédfejlődésükben elmaradtak, vagy tanulási (dyslexia, dysgráfia, dyskalkúlia), magatartásbeli zavarral (figyelemzavar, hyperaktivitás, ADHD) küzdenek, esetleg kiemelkedő képességeik miatt tehetséggondozásban részesülnek.

Nálunk minden család megtalálja a számára leginkább testhezálló foglalkozást, legyen az korai fejlesztés, játék, terápia, iskola előkészítés, pszichés fejlesztés, vagy tehetséggondozás. Szakképzett és elhivatott szakembereink segítenek megteremteni gyermekének az optimális fejlődéshez szükséges feltételeket, hogy a mindenki által várt pozitív változás minél látványosabb lehessen.

Vizsgálatok

Ha bizonytalan abban, hogy gyermeke elég jól fejlődik-e, készséggel elvégezzük a szükséges vizsgálatokat és tanácsot adunk a továbbiakra vonatkozóan.

A vizsgálat előtt kitöltendő anamnézis lapok a következő oldalről tölthetők le:

Anamnézis lapok gyermek fejlődési felméréshez

Ossza meg másokkal is!