A nyelvlökéses nyelés helytelen nyelési formát jelent, ami nemcsak esztétikai, hanem logopédiai problémákat is okozhat. Milyen jellemző tünetei vannak a nyelvlökéses nyelésnek, hogyan vehetjük észre?

  • nyugalmi helyzetben a nyelv többnyire lent pihen;
  • a szájtartás gyakran nyitott, szájlégzés figyelhető meg;
  • nyeléskor a nyelv a fogsorok közé kicsúszik;
  • az arc formája keskeny, megnyúlt („bamba” kifejezés);
  • a fogazatban különböző anomáliák (rendellenességek) figyelhetők meg;
  • a nyelvlökéses gyermek evés közben gyakran csámcsog, nyitott szájjal rág és nyel, nagy falatokban, mohón eszik, sok vizet iszik közben.

A nyelvlökéses nyelés terápiája egyénileg történik, heti 1 órában (60 perc). A nyelés-terápiát érdemes craniosacralis terápiával kiegészíteni, így sokkal hatékonyabb a fejlesztés.

Wekerlei Fejlesztő-műhely

A Wekerlei Fejlesztő-műhely már több mint 10 éve várja azokat a gyerekeket, akik mozgásukban, beszédfejlődésükben elmaradtak, vagy tanulási (dyslexia, dysgráfia, dyskalkúlia), magatartásbeli zavarral (figyelemzavar, hyperaktivitás, ADHD) küzdenek, esetleg kiemelkedő képességeik miatt tehetséggondozásban részesülnek.

Nálunk minden család megtalálja a számára leginkább testhezálló foglalkozást, legyen az korai fejlesztés, játék, terápia, iskola előkészítés, pszichés fejlesztés, vagy tehetséggondozás. Szakképzett és elhivatott szakembereink segítenek megteremteni gyermekének az optimális fejlődéshez szükséges feltételeket, hogy a mindenki által várt pozitív változás minél látványosabb lehessen.

Vizsgálatok

Ha bizonytalan abban, hogy gyermeke elég jól fejlődik-e, készséggel elvégezzük a szükséges vizsgálatokat és tanácsot adunk a továbbiakra vonatkozóan.

A vizsgálat előtt kitöltendő anamnézis lapok a következő oldalről tölthetők le:

Anamnézis lapok gyermek fejlődési felméréshez

Ossza meg másokkal is!