A diszlexia-veszélyeztetettség kiszűrését követően rögtön érdemes elkezdeni a diszlexia prevenciót. Minél korábban kezdjük el a terápiát, annál eredményesebb lesz. A módszer segít megelőzni a helytelen olvasási szokások kialakulását, a gyermek motivációjának elvesztését, illetve a másodlagos magatartászavarok, neurotikus tünetek kialakulását.

Ha óvodáskorú gyermekénél, tapasztalják a következő jelenségeket akkor szükséges lehet a diszlexia prevenciós foglalkozás:

  • a nagymozgásának fejlődése eltért az átlagtól: később ült, állt, járt, nem kúszott-mászott;
  • finommozgását tekintve rajzai átláthatatlanok, kuszák, ceruzafogása görcsös;
  • beszéde megkésett; beszédészlelési, megértési nehézségekkel küzd; az utasításokra nem figyel, folyamatosan visszakérdez;
  • nyelvi fejlődése életkorától eltérő, szótalálási nehézségek jelentkeznek, illetve nyelvtanilag helytelen a beszéde és a versek tanulása is nehezebben megy számára;
  • az alak, forma, nagyság, szín felismerése, megkülönböztetése nehézkes számára,
  • jobb-bal kezét folyamatosan váltogatja;
  • sorrendalkotása, ritmusérzéke, térbeli és időbeli tájékozódása gyengébb.

Meixner Ildikó szerint az olvasást elsajátítani végül is csak olvasás révén lehet, különösképpen diszlexia-veszélyeztetetteknek, akik számára annál nehezebb egy feladat, minél inkább telített az nyelvi elemekkel. Az általalunk kínált fejlesztő, játékos foglalkozásokkal 3 fő területet fejlesztünk:

  1. téri tájékozódás;
  2. beszéd;
  3. ritmusfejlesztés.

A fejlesztő foglalkozásaink sérülésspecifikusak, mely az egyéni szükségleteknek megfelelően alakulnak. Kiemelten fontosnak tartjuk a szülőkkel való kapcsolattartást; tanácsokat adunk az otthoni, további gyakorlásra, közös játékra is.

A foglalkozás gyakorisága: heti egy, vagy két alkalom (a vizsgálat eredményétől függően)

A foglalkozás típusa: egyéni, vagy kiscsoport (max. 3 fő)

A foglalkozás időtartama: egyéni: 45 perc/alkalom + 10 perc szülői konzultáció; kiscsoport: 50 perc/alkalom + 10 perc szülői konzultáció

Wekerlei Fejlesztő-műhely

A Wekerlei Fejlesztő-műhely már több mint 10 éve várja azokat a gyerekeket, akik mozgásukban, beszédfejlődésükben elmaradtak, vagy tanulási (dyslexia, dysgráfia, dyskalkúlia), magatartásbeli zavarral (figyelemzavar, hyperaktivitás, ADHD) küzdenek, esetleg kiemelkedő képességeik miatt tehetséggondozásban részesülnek.

Nálunk minden család megtalálja a számára leginkább testhezálló foglalkozást, legyen az korai fejlesztés, játék, terápia, iskola előkészítés, pszichés fejlesztés, vagy tehetséggondozás. Szakképzett és elhivatott szakembereink segítenek megteremteni gyermekének az optimális fejlődéshez szükséges feltételeket, hogy a mindenki által várt pozitív változás minél látványosabb lehessen.

Vizsgálatok

Ha bizonytalan abban, hogy gyermeke elég jól fejlődik-e, készséggel elvégezzük a szükséges vizsgálatokat és tanácsot adunk a továbbiakra vonatkozóan.

A vizsgálat előtt kitöltendő anamnézis lapok a következő oldalről tölthetők le:

Anamnézis lapok gyermek fejlődési felméréshez

Ossza meg másokkal is!