A KOFA – Kommunikatív Fejlődési Adattár – MacArthur-Bates Communicative Development Inventories (CDI) – „szülői beszámolón alapuló korai nyelvfejlődési vizsgálóeljárás”.

A KOFA vizsgálat első lépése az anamnézis felvétele, mely kérdőíves formában kérdezi ki a szülőket a gyermekük aktív szókincsére vonatkozóan 16 és 30 hónapos kor között. A kérdőív a gyermek lexikai és morfológiai-szintaktikai fejlettségéről nyer adatokat.

Az instrukciók egyszerűek, érthetőek, jól követhetőek, a szülőknek meg kell jelölniük azokat a szavakat (szókezdeményeket, torzított alakokat, gyermeknyelvi/dajkanyelvi) szavakat, melyeket „hallott már” gyermekétől – vagyis az aktív szókészletben az aktuális állapotig bármikor elhangzott, használt megnevezéseket a gyermek első szavainak megjelenésétől kezdve.

Wekerlei Fejlesztő-műhely

A Wekerlei Fejlesztő-műhely már több mint 10 éve várja azokat a gyerekeket, akik mozgásukban, beszédfejlődésükben elmaradtak, vagy tanulási (dyslexia, dysgráfia, dyskalkúlia), magatartásbeli zavarral (figyelemzavar, hyperaktivitás, ADHD) küzdenek, esetleg kiemelkedő képességeik miatt tehetséggondozásban részesülnek.

Nálunk minden család megtalálja a számára leginkább testhezálló foglalkozást, legyen az korai fejlesztés, játék, terápia, iskola előkészítés, pszichés fejlesztés, vagy tehetséggondozás. Szakképzett és elhivatott szakembereink segítenek megteremteni gyermekének az optimális fejlődéshez szükséges feltételeket, hogy a mindenki által várt pozitív változás minél látványosabb lehessen.

Vizsgálatok

Ha bizonytalan abban, hogy gyermeke elég jól fejlődik-e, készséggel elvégezzük a szükséges vizsgálatokat és tanácsot adunk a továbbiakra vonatkozóan.

A vizsgálat előtt kitöltendő anamnézis lapok a következő oldalről tölthetők le:

Anamnézis lapok gyermek fejlődési felméréshez

Ossza meg másokkal is!